Stijging woningprijs terug op het niveau van mei

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in augustus 2024 flink gestegen, gemiddeld maar liefst 11,2% hoger dan een jaar eerder – de grootste stijging in twee jaar! Ten opzichte van juli vlakt de stijging iets af, maar met een gemiddelde verkoopprijs van €466.207 ligt de woningmarkt nog steeds op een hoog niveau. Gedurende 2024 zijn de prijzen van koopwoningen elke maand gestegen, met juli als piekmaand. In augustus was de stijging gelijk aan die van de maand mei, wat zou kunnen wijzen op een tijdelijke afvlakking door de zomerperiode. De komende maanden zal uitwijzen of deze trend doorzet.

Stijging woningprijzen in 2024:

  • Januari: +1,2%
  • Februari: +1,0%
  • Maart: +0,7%
  • April: +1,0%
  • Mei: +1,1%
  • Juni: +1,3%
  • Juli: +1,4%
  • Augustus: +1,1%

In deze blog bespreken we de laatste trends op de woningmarkt en de oorzaken van de aanhoudend stijgende woningprijzen.

Meer verkochte woningen

Het Kadaster registreerde in augustus 17.915 woningtransacties, een stijging van ruim 12% ten opzichte van augustus 2023. In de eerste acht maanden van 2024 werden 128.908 woningen verkocht, een toename van meer dan 11% vergeleken met dezelfde periode in 2023. 

De gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning was in augustus €466.207. Voor prijsontwikkelingen wordt echter de prijsindex gebruikt, die rekening houdt met kwaliteitsverschillen tussen woningen. Dit biedt een beter inzicht dan de gemiddelde transactieprijs, omdat de index corrigeert voor het type woning dat verkocht wordt, zoals bijvoorbeeld meer vrijstaande woningen ten opzichte van appartementen.

Oorzaken stijgende woningprijzen

Er zijn verschillende oorzaken voor de stijgende woningprijzen in Nederland, waaronder:

  1. Woningtekort: Er is een groot tekort aan woningen, wat de vraag fors hoger maakt dan het aanbod. Dit drijft de prijzen op.
  2. Hoge bouwkosten: Stijgende kosten voor bouwmaterialen en arbeid maken nieuwbouwwoningen duurder, wat ook weer een effect heeft op de prijzen van bestaande woningen.
  3. Overheidsmaatregelen: Regelgeving, zoals strengere eisen voor duurzaamheid, kunnen de bouwkosten verhogen en daarmee de woningprijzen beïnvloeden.
  4. Economische groei: De sterke economie en hogere inkomens zorgen ervoor dat mensen meer te besteden hebben, wat hen in staat stelt meer te bieden op een woning.
  5. Beperkte nieuwbouw: De nieuwbouwproductie blijft achter op de vraag, waardoor het aanbod van nieuwe woningen beperkt blijft en bestaande woningen in prijs stijgen.

Deze factoren dragen gezamenlijk bij aan de aanhoudende stijging van woningprijzen.

De komende tijd zal duidelijk worden of de stijgende trend zich voortzet of dat er sprake is van stabilisatie in de woningmarkt.

Bereken jouw maximale hypotheek
Vraag adviesgesprek aan
Tevreden klanten beoordelen ons met:

Gebaseerd op meer dan 1600 reviews

,