Sta je aan het einde van de rentevaste periode van je hypotheek? Dan sta je voor een belangrijke beslissing: verleng je je hypotheek bij je huidige geldverstrekker, of is het tijd om over te stappen naar een andere aanbieder? Het is een moment om stil te staan bij de verschillende opties, zodat je de juiste keuze maakt voor je financiële situatie. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen, wij zijn er om je te helpen. In deze blog lees je wat je opties zijn wanneer het einde van de rentevaste periode bij je hypotheek aanbreekt.
Wat gebeurt er aan het einde van de rentevaste periode?
Een hypotheek is een lening waarbij je rente betaalt. Vaak wordt de rente voor 5, 10 of 20 jaar vastgezet. Je kunt ook voor een hypotheek kiezen met een variabele rente: deze kan iedere maand anders zijn. Wanneer de rentevaste periode afloopt, krijg je hier van je bank bericht over. De geldverstrekker komt met een nieuw rentevoorstel en een keuze voor een nieuwe rentevaste periode. Dit voorstel geldt meestal zonder dat de voorwaarden van je hypotheek veranderen, maar het is belangrijk om te overwegen of dit nog steeds de beste optie is voor jou.
Bestaande hypotheek verlengen
De eerste optie is om het voorstel van je huidige geldverstrekker te accepteren. Dan verleng je je hypotheek met een nieuwe rentevaste periode en bijbehorend rentepercentage. Dit kan een veilige keuze zijn, vooral als je de zekerheid van stabiele maandlasten belangrijk vindt. Een nadeel van deze keuze is dat je niet kunt profiteren wanneer er een rentedaling in de markt optreedt. Aan de andere kant loop je bij een kortere rentevaste periode of een variabele rente het risico op stijgende maandlasten wanneer de rente stijgt.
Oversluiten: een kans om te besparen
Het einde van je rentevaste periode biedt ook de mogelijkheid om je hypotheek over te sluiten naar een andere aanbieder. Dit kan voordelig zijn als je elders een lagere rente of betere voorwaarden kunt krijgen. Het oversluiten van je hypotheek biedt daarnaast de kans om wijzigingen door te voeren, zoals het aanpassen van de hoogte van het leenbedrag. Een bijkomend voordeel is dat je op dit moment geen boeterente betaalt voor het oversluiten. Houd er echter rekening mee dat er wel kosten zijn voor advies en de notaris als je je hypotheek oversluit.
Vergeet de risico-opslag niet
Heb je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Controleer dan of de risico-opslag op je hypotheek kan worden verlaagd. Dit kan het geval zijn als je hypotheekschuld in verhouding tot de waarde van je woning is gedaald. Het is belangrijk om te checken of jouw geldverstrekker dit in het rentevoorstel heeft verwerkt.
Wat is de beste keuze?
Of je nu kiest voor verlengen of oversluiten, het is belangrijk om je goed te laten informeren. Onze adviseurs helpen je graag om de verschillende opties helder in kaart te brengen, zodat je de beste keuze kunt maken voor jouw situatie. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend advies.